Hoe maak je in 2021 een opvallend CV?

CV maken

Hoe maak je in 2021 een opvallend CV? 

Hierbij onze tips & tricks!   

Ook in 2021 is jouw CV nog van grote waarde wanneer je gaat solliciteren. Dit geldt niet alleen voor vacatures op hbo- en universitair niveau, maar juist ook voor vacatures op mbo niveau.


Maar wat betekent CV eigenlijk? Wanneer we de juiste definitie opzoeken betekent ‘curriculum vitae’ (CV) officieel ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je al reeds hebt bewandeld. In jouw CV zet je dan ook jouw persoonlijke gegevens, opleiding(en) en werkervaring, maar ook hetgeen wat jouw interesseert in het breedste zin van het woord.


Het doel van jouw CV is om een goede, eerste indruk achter te laten bij een werkgever of recruiter. Heb jij je CV op orde en is deze up-to-date? Dan heb je al een streepje voor op de rest. Het wekt de indruk dat je serieus en met bijpassende motivatie solliciteert.

Kies er dan ook voor om jouw CV op 1 A-4’tje weer te geven; het hoeft namelijk geen levensverhaal te zijn! 


                                                                   Interessant feitje: Een recruiter gebruikt gemiddeld 6 seconden om je CV te beoordelen. 

                                                                   Het is dus de moeite waard om je CV op orde te hebben en weer te geven op 1 A4’tje!


Maar hoe leest een recruiter dan jouw CV?  
Ervan uitgaande dat voor de vacature waarop jij solliciteert je niet de enige sollicitant bent, blijkt dat recruiters gemiddeld 6 seconden gebruiken om jouw van een eerste beoordeling te voorzien. Allereerst wordt dan ook jouw CV gelezen voordat de motivatiebrief pas wordt doorgenomen. Met dit gegeven is het dan ook van cruciaal belang om de juiste informatie in jouw CV te zetten.


Maar wat moet ik in mijn CV zetten?

Persoonlijke gegevens:

 • Voor- en achternaam
 • Adres + woonplaats
 • Geboortedatum
 • In het bezit van een rijbewijs? Zo ja; welke?
 • Contactgegevens: e-mailadres en telefoonnummer

Opleiding(en):

Welke studie heb je gevolgd? In welke periode is dat geweest? Zet erachter welke diploma je behaald hebt en welke niet. Geef daarbij ook de reden op waarom je de opleiding niet hebt afgemaakt!


Werkervaring:
Waar heb je gewerkt? In welke periode? Start je net? Dan zijn jouw bijbanen ook zeer interessant. Je maakt dan duidelijk aan de recruiter dat je actief bent en al werkervaring hebt. 


                                                                                                            Goede tip: zet altijd jouw laatste werkgever bovenaan!


Motivatie/competenties:
Dit is wellicht een moeilijk onderwerp om op je CV te zetten. Hierbij een aantal handige vragen die je jezelf kan stellen:

 • Waar ben je goed in?
 • Wat zijn je soft skills (ook wel ‘people skills’ of sociale vaardigheden genoemd)?


Kijk ook goed naar de functie waarop je solliciteert:

 • Wat vinden ze belangrijk?

Moet je bijvoorbeeld veel samenwerken en jij weet dat je een echte ‘teamplayer’ bent; zet dan onder dit kopje dat je een echte ‘teamplayer’ bent met de reden waaruit de recruiter kan opmaken dat jij dat ook echt bent.

 

Hobby’s:

Dit klinkt wat gek en onwerkelijk, maar hieruit kan de recruiter opmaken dat je naast jouw werkzaamheden ook een sociaal en interessant leven hebt buiten het werk om. Sport je bijvoorbeeld twee keer in de week en je gaat solliciteren op een functie waarbij je (veel) fysiek werk moet uitvoeren; dan wordt de recruiter heel blij wanneer hij/zij dit op jouw CV leest. 


En hoe maak ik dan een onderscheidend CV?

Het is heel wat informatie wat je hierboven gelezen hebt, maar er rest nu nog maar een vraag; hoe maak ik een onderscheidend CV? Je kunt natuurlijk altijd starten in een Word-bestand om een CV op te stellen, maar de lay-out (opmaak) van jouw CV is ook zeer belangrijk. Hiermee straal je namelijk uit dat je er oprecht aandacht aan hebt besteed.


Om jou alvast op weg te helpen hebben wij een gratis CV-format voor jou opgesteld; deze kun je hier downloaden!

Zo verhoog je de kans voor een uitnodiging van een kennismakingsgesprek!

 • Zorg dat alle bovenstaande gegevens in jouw CV staan.
 • De lay-out (opmaak) is passend en juist.
 • Zorg dat er geen spellingsfouten in jouw CV staan.

Goede tip: laat iemand jouw CV checken!

 • En niet vergeten; maak een passende profielfoto!

Een foto is zo gemaakt met je telefoon en voeg die toe aan jouw CV. De recruiter heeft gelijk een persoon voor zich wat een CV veel tastbaarder maakt.  


Tot slot; heb jij jouw CV op orde? Dan heb je voldoende aan een korte motivatiebrief (maximaal 1 A4’tje) waarom jij je zo graag deze baan wil!


Succes!


 • Team Sprintto